Dobrostan zwierząt wg DMRI
DMRI od lat specjalizuje się w zagadnieniach dobrostanu zwierząt. Opracowaliśmy szereg rozwiązań technologicznych, które poprawiły dobrostan zwierząt przeznaczonych do uboju, takich jak technologia uboju trzody chlewnej w grupach i zapewnianie identyfikacji bez tatuowania. Nasze wysiłki zostały docenione w 2015 roku, kiedy DMRI otrzymał prestiżową nagrodę Humane Slaughter.
Wśród naszych specjalistów, Dr Helle Daugaard Larsen, weterynarz, zajmuje się przede wszystkim obsługą i ogłuszaniem zwierząt hodowlanych w rzeźniach. Uczestniczy w projektach dotyczących opracowania zautomatyzowanych procedur i monitorowania uszkodzeń tusz oraz specyfikacji dotyczących przyszłej automatyzacji i monitorowania. Jej działania projektowe obejmują również badanie konkretnych czynników przyczynowych uszkodzeń tusz, takich jak drewniana pierś u brojlerów i "krwiaki" mięśni wieprzowych.
Dr Margit Dall Aaslyng jest ekspertem w dokumentowaniu dobrostanu zwierząt w dniu uboju w zakładach produkujących trzodę chlewną. Pracuje także nad opisaniem mechanizmu świadomości konsumenckiej dobrostanu zwierząt oraz metodach konwertowania tej świadomości na gotowość do płacenia wyższych cen.
Lars Ole Blaabjerg ma wieloletnie doświadczenie w pracy w zakresie dobrostanu zwierząt i uboju zwierząt rzeźnych w kwestiach transportu, magazynowana i głuszenia. Prowadzi kursy w zakresie obsługi inwentarza żywego i dokonuje oceny jakości pracy obsługi.