eliminowanie kondensacji - DMRI

Przejdź do treści

Menu główne:

Projektowanie procesow oraz zakladow wg DMRI


Eliminacja kondensacji

Nowoczesna metodologia schładzania tusz wieprzowych została opracowana przez DMRI ponad 30 lat temu. Jej celem jest usunięcie ciepła z tuszy tak szybko i delikatnie, jak to tylko możliwe.
Od tego czasu, dzięki intensywnym badaniom, udoskonaliliśmy ten proces do obecnych standardów, uzyskując w ten sposób minimalne straty wagi, lepszą jakość i wydłużony okres przydatności do spożycia.

Zapobieganie kondensacji
Jednym z wyzwań optymalnego projektowania procesu jest zapobieganie kondensacji. W tej dziedzinie DMRI posiada rozległą wiedzę dotyczącą problemów kondensacji w starszych zakładach przetwórczych. Prowadziliśmy szereg projektów zmierzających do eliminacji tego problemu poprzez wymianę istniejących central wentylacyjnych i / lub parowników na jednostki grzewczo-chłodnicze, zmieniając w ten sposób ciśnienie cząstkowe pary wodnej w wilgotnym powietrzu opuszczającym centralę wentylacyjną.

Korzysci związane z Systemem rękawów powietrznych
Nasze doświadczenie, w przypadkach nieznaczznej kondensacji wskazują, że problemów można rozwiązać poprzez umieszczenie lub wymianę systemów rękawów powietrznych na rodzaj sekcji dysz w strategicznych miejscach, tak aby umożliwić zmieszanie powietrza obszaru problemowego z obszarem stałego przepływu powietrza.
Prowadząc audyt u naszgo klienta w Ameryce Północnej zaprojektowaliśmy wspomagający system rękawów chłodniczych współpracujący z istniejącymi centrami klimatyzacyjnymi chłodni komorowych tuszy. System ten, oprócz bardziej równomiernej cyrkulacji powietrza, umożliwia zaprojektowanie ​​temperatury punktu rosy wilgotnego powietrza nieco poniżej temperatury otaczających powierzchni. Wilgotne powietrze będzie zatem gromadziło wilgoć w centrali wentylacyjnej.

Korzyści:
  • Lepsze i bardziej równomierne chłodzenie produktów
  • Mniejsze tworzenie się skroplin (oszczędność robocizny)
  • Zmniejszenie strat na chłodzeniu
  • Zwykle opisujemy problem w następujący sposób:
  • Gdy nienasycone, nasycone lub przesycone powietrze oddziałuje z powierzchnią, temperatura powierzchni determinuje ilość kondensacji. Podczas czyszczenia lub podczas początkowego procesu schładzania ciepłych tusz, powietrze jest zwykle przesycone i cieplejsze niż powierzchnie graniczne pomieszczenia, w związku z czym na tych zimniejszych powierzchniach będzie wystepowała silna kondensacja.
  • Stopień przesycenia określa temperatura powietrza w pomieszczeniu, w momentach ogdy rozpoczyna się czyszczanie ciepłej wody lub gdy gorące tusze wchodzą do chłodni.
  • Zauważalna ilość kondensatu, widocznego jako zroszenie powierzchni, zależy od temperatury powierzchni, porowatości materiału i objętości pomieszczenia, a także od ewentualnych rozprysków.

Suszenie powietrza
Powietrze wykorzystywane do suszenia lub do utrzymywania niskiej wilgotności. Zdolność powietrza do pochłaniania wilgoci zależy od ciśnienia pary wodnej w powietrzu i temperatury suchego termometru. Jeżeli ciśnienie pary wodnej w wysuszającym powietrzu jest niższe od ciśnienia nasycenia to pozostawiona mokra, przetarta powierzchnia wyschnie. Można to osiągnąć na kilka sposobów: zwiększając temperaturę powierzchni lub utrzymując temperaturę powierzchni powyżej temperatury punktu rosy dzzięki wymuszonej wentylacji z ogrzewanym powietrzem, lub dostarczając powietrze o niższym ciśnieniu pary wodnej podczas suszenia.

Rozwiązania unikalne
Możemy zaprojektować proces, tak aby uniknąć krytycznych problemów z kondensacją, który łączyłby możliwe do zastosowania i optymalne ekonomiczne techniki suszenia. Projekt taki zazwyczaj polega na analizie obciążenia wilgocią, analizie procedur, harmonogramów oraz  konfiguracji aktualnego systemu wentylacyyjnego, z uwzglednieniem możliwych do zastosowania opcji ogrzawania powietrza z otoczenia i wentylacji wymuszonej.



Kontakt

DMRI Polska
Janusz Sytek
tel. (+48) 501 678 135
Warszawa

 
DMRI Polska
Janusz Sytek
tel. (+48) 501 678 135
mail: janusz_sytek@dti-dmri.pl
Warszawa
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego