modele prognostyczne dla miesa - DMRI

Przejdź do treści

Menu główne:

Urzadzenia oraz rozwiazania IT


Modele predykcyjne dla mięsa

Modele predykcyjne DMRI, dostępne pod adresem http://dmripredict.dk , mogą dać szybki i łatwy pogląd na kwestie ochrony mięsa przed wzrostem bakterii patogennych. Jeśli pojawia sie zagrożenie dla bezpieczneństwa produktów, łatwo jest znaleźć sugerowane rozwiązanie. Po prostu określone wartości dla produktu wprowadza się do systemu, by po kilku sekundach otrzymać odpowiedź na ekranie. Firmy pakujące świeże mięso mogą korzystać z modeli trwałości, by uzyskać dokładny szacunek trwałości różnych rodzajów świeżego mięsa.

DMRI prowadzi doradztwo:

Korzystanie z modeli prognostycznych jest bezpłatne, ale jest to uzasadnione, DMRI pomaga zaoszczędzić czas i pracę, wykonując zlecone działania. DMRI może przygotować dokumentację dotyczącą bezpieczeństwa żywności i trwałości produktów, tak by udokumentować spełnienie zarówno wymagań prawnych, jak i wymagań klientów. Dokumentacja zapewnia firmom status bezpieczeństwa ich produktów i obejmuje systematyczną ocenę wpływu, jaki procesy produkcyjne wywierają na wzrost lub eliminację patogennych bakterii w całym łańcuchu dostaw - od produkcji do konsumpcji. Dokumentacja może zostać przygotowana na podstawie prognoz, istniejących wyników prób lub wyników testów prowokacji przeprowadzonych na konkretnych produktach.

Kursy

DMRI prowadzi kursy z wykorzystaniem modeli predykcyjnych, dające praktyczny i teoretyczny wgląd w obliczenia systemu:

  • Wzrost Listerii
  • Wzrost / brak wzrostu C. botulinum
  • Inaktywacja patogenów podczas produkcji kiełbas fermentowanych i dojrzewających
  • Trwałość świeżej wieprzowiny i wołowiny
  • Inne dostępne narzędzia predykcyjne

Po kursie uczestnicy będą mieć wgląd w teorię wzrostu i inaktywacji patogennych bakterii, praktycznych zastosowań modeli predykcyjnych i ocen wyników (więcej: www.teknologisk.dk/uddannelse/k67010).

Modele predykcyjne DMRI dla mięsa można uzyskać bezpłatnie na stronie http://dmripredict.dk.

Obecnie dostępne są następujące modele predykcyjne:

  • Wzrost L. monocytogenes w produktach mięsnych
  • Wzrost / brak wzrostu C. botulinum w produktach mięsnych
  • ConFerm - redukcja patogenów podczas produkcji sfermentowanych i dojrzałych salami
  • Ryzyko tworzenia się toksyny Staphylococcus aureus i wzrostu S. aureus podczas obróbki cieplnej i fermentacji
  • Prognozowanie wzrostu wartości F121, niezbędnej do uzyskania równoważnego bezpieczeństwa w konserwie mięsnym o obniżonej zawartości soli
  • Okres przydatności do spożycia kawałków wieprzowiny
  • Okres przydatności do spożycia mielonej wieprzowiny i wołowiny
  • Okres przydatności do spożycia kawałków wołowiny
  • Okres przydatności do spożycia kawałków kurczaka





Kontakt

DMRI Polska
Janusz Sytek
tel. (+48) 501 678 135
Warszawa

 
DMRI Polska
Janusz Sytek
tel. (+48) 501 678 135
mail: janusz_sytek@dti-dmri.pl
Warszawa
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego