Ocena wartości samców świni
Tusze niekastrowanych samców i kastrowanych różnią się od siebie na kilka sposobów, na przykład pod względem składu chemicznego i wymiarów. Niekastrowane samce mają wyższy procent chudego mięsa, większe przednie części tuszy i mniejsze szynki niż kastraty. Ryzyko skażenia odorem knura oznacza również, że zaprzestanie praktyki kastracji wymaga analiz skatola i androstenonu w tłuszczu szyi u wszystkichosobników męskich. Wszystkie te czynniki muszą być wzięte pod uwagę, jeśli ma zostać obliczony koszt produkcji niekastrowanych osobników. Nie jest możliwe ustalenie stałej ceny za produkcję męskich, niekastrowanych osobników, ponieważ zależy to od wzorców sprzedaży i procentu tusz wysortowanych. Zamiast tego, należy obliczyć wartość w oparciu o aktualne i odpowiednie scenariusze.
ARTYKUŁ:
Aaslyng, MD., Jensen, H., Karlsson, AH. (2018) Meat Science tom 136, strony 79-84
Tło płciowe atrybutów tekstury schabu wieprzowego
Střier, S. (2015) Pig Industry Matters Newsletter Czerwiec / Lipiec
Rozwiązywanie problemu "knura dzikiego"
KONFERENCJA:
Borggaard, C., Bager Christensen, L., Hviid, M., Kjærsgaard, N. (2012) 58. ICoMST