Optymalizacja energii wg DMRI
Wiele ubojni i firm spożywczych może zaoszczędzić znaczace środki finansowe, odzyskując nadwyżkę ciepła. Jest to dosyć oczywiste - chodzi o wykorzystanie oszczędności do pokrycia kosztów podniesienia efektywności energetycznej. Tylko jedna wizyta ekspertów DMRI często przynieść może ponad 20% oszczędności na kosztach energii.
DMRI współpracuje z klientami przy następujących typach projektów związanych z energią i środowiskiem:
- Zwiększenie odzysku ciepła pieca do opalania oraz sprężarek powietrza.
- Zwiększenie odzysku ciepła podczas schładzania kondensatów amoniaku, chłodnic oleju w sprężarek chłodniczych i na skraplaczach chłodnic gorącego gazu.
- Zwiększenie sprzedaży ciepła do zewnętrznych firm energetycznych wykorzystując pompy ciepła.
We wszystkich powyższych przypadkach oceniamy, czy samo przedsiębiorstwo może odzyskać nadwyżkę ciepła, czy też korzystniejsze jest sprzedanie ciepła na zewnątrz.