Przeformułowanie receptur produktu - mniejsza zawartość tłuszczu i soli
Z doświadczenia branży jasno wynika, że wiele receptur przemysłowych dotkniętych jest nadmierną ilością składników i dodatków. Często można je usunąć, starannie modyfikując recepturę i proces produkcji.
Przeformułowanie receptur "upraszczają" etykietę produktu, dając wiele korzyści:
Zgodność z ograniczeniami wynikającymi z przepisów - władze stopniowo obniżają dopuszczalne poziomy soli, tłuszczu i dodatków,
Spełnienie oczekiwań konsumentów - konsumenci zaczynają negatywnie reagować na część składników,
Poprawę pozycji marketingowej - przyjęcie pozycji lidera w grze o "mniej ..." lub "wolne od ...",
Obniżenie kosztów składników i dodatków - niższe ilości składników = niższe kosztyw.
DMRI opracował rozwiązania znacząco redukujące poziomy soli i tłuszczu w produktach, bez negatywnego wpływu na właściwości sensoryczne, bezpieczeństwo, trwałość lub wydajność.