Tusze sortowane są w taki sposób, by konsumenci nie otrzymywali mięsa, które mogłoby wywołać negatywną reakcję. Prowadzi się badania konsumenckie w celu ustalenia optymalnych granic sortowania męskich osobników. Konsumenci oceniają, jak bardzo cenią mięso knurów o różnych stężeniach skatolu i androstenonu w tłuszczu szyi.
Istnieje duża różnorodność w zakresie, w jakim konsumencioceniają mięso z tej samej nikastrowanej sztuki. Może to częściowo wynikać z różnic w naszej wrażliwości na skatol, a szczególnie androstenon, a także z niewielkich różnic w ilości związków zapachowych i smakowych. Ponadto istnieją różnice geograficzne w zakresie, w jakim konsumenci reagują na zapach i smak knura. Europejskie badanie wykazało, że duńscy konsumenci należą do tych, którzy najbardziej negatywnie reagują na skatol i androstenon.
ARTYKUŁY:
Aluvé, M., Aaslyng, MD. i wsp. (2018) Meat Science vol. 137, strona 235-43
Akceptacja konsumenta pasztetów z mięsa mielonego od knurów w czterech krajach europejskich
Font-i-Furnols, M., Aaslyng, MD i wsp. (2016) Meat Science tom 121, strona 96-103
Rosyjscy i chińscy konsumenci dopuszczają mięso z knura w zależności od ich wrażliwości na androstenon i skatol
Aaslyng, MD., Broge, EHL., Brockhoff, PB., Haubo Christensen, R. (2016) Meat Science tom 116, strona 174-85
Wpływ skatolu i androstenonu na reakcję konsumentów na świeżą wieprzowinę
Aaslyng, MD., Broge, EHL., Brockhoff, PB., Haubo Christensen, R. (2015) Meat Science vol. 110, strony 52-61
Wpływ skatolu i androstenonu na reakcję konsumentów na smugowaty boczek i boczek wieprzowy
KONFERENCJA:
Meinert, L., Aaslyng, MD. (2014) Euroscence Copenhagen 7.-10. wrzesień
Przypadki skażenia zapachem knura - jak percepcja sensoryczna dostarcza wiedzy do podejmowania decyzji w przemyśle
Aaslyng, MD (2013) Europejska Fielderation of Animal Science EAAP - Hiszpania - grudzień